Istoria imprimarii 3D

1980: Nașterea unei tehnologii – Povestea noastra incepe in anii 1980

În vara anului 1980 o mare parte a omenirii era frământată de o singură întrebare „Cine l-a împuşcat pe JR”? Dallas, serialul TV american despre petroliştii din Texas şi familiile lor se încheiase în suspens. Telespectatorii din întreaga lume erau obsedaţi de identitatea celui care îl împuşcase pe personajul principal, JR Ewing. În SUA problema ajunsese şi în sferele guvernamentale.

Pe de altă parte a lumii, in Japonia, Dr. Kodama a prezentat un brevet pentru “Rapid Prototyping (RP) tehnology”. Acesta a fost conceputa ca un mijloc de a crea prototipuri mai rapid si este primul pas: avem imprimare 3D. Din păcate brevetul Dr. Kodama nu a fost depus de fapt, deoarece depunerea a depășit termenul de un an. Șase ani mai târziu, și 17.000 de km distanță de Japonia , în Carolina de Sud, imprimarea 3D ridicǎ din nou capul. Chuck Hull inventează și breveteaza prima stereolitografie (SLA) – primul sistem rapid de prototipare din lume și întemeiază practic conceptul de sisteme 3D. Cuvantul englez “stereolithography” este procesul de construire a unui obiect în felii subțiri extrem de la baza în sus. Un fel de stivuire a unei gramezi de plastic până când rezultatul este un prototip lucios. Desi tehnologia SLA a fost înlocuit în mare măsură de sinterizare (SLS) și imprimare multijet (MJP), este încă folosit de unele mașini de prototipare rapide si astăzi.

1990: Primele zile – imprimare 3D crește

În timp ce sistemele 3D patentate – adica primele mașini de SLA din timpul anilor 1980 au inceput sa fie cunoscute in intreaga lume, a fost nevoie de încă șase ani până la prima imprimanta 3D ce a fost de fapt construita. În 1992 Sisteme 3D au facut primii pași în lumea practică a imprimarii 3D și de fapt, a fost construita o imprimantă SLA. Prima mașină folosea un laser UV ce solidifica straturi de fotopolimer și dezvolta treptat obiecte complexe pe parcursul a unei ore. Procesul a fost lent si a fost departe de a fi perfect, dar a fost și este un punct de cotitura in istoria tehnologiei. La sfârșitul anilor ’90 lucrurile au început să sune ca un film science-fiction: oamenii de știință au început tipărirea de organe umane. Bine, tehnic organele nu au fost tipărite, ci organul în cauză – o vezică – a fost de fapt crescut în jurul unei schele (matrite) imprimate 3D. Cu toate acestea, o vezica artificiala a fost dezvoltat în jurul unei matrițe imprimate 3D și implantata cu succes într-o persoană. E uimitor nu?

2000: Era open-source

Aceasta a fost în timpul anilor 2000, timp in care tehnologia de imprimare 3D a început să câștige popularitate și sa intre în mainstream. Au fost inregistrate o mulțime de succese obtinute de in urma eforturile depuse de câțiva oameni care au încercat să promoveze versiuni open-source ale tehnologiei.
În 2004 Dr Adrian Bowyer de la Universitatea din Bath a fondat platforma RepRap – o inițiativă open source ce urmareste construirea unei imprimante 3D care poate imprima propriile sale componente. Doi ani mai târziu tehnologia de imprimare 3D începe să se aiba scopuri comerciale. Primule proteze imprimate 3D a fost fabricate în 2008 și DIY kituri de imprimare destinate copiilor au urmat anul urmator. Până la sfârșitul deceniului, tehnologia a fost răspândita într-un întreagă serie de domenii noi și interesante. Cu toate acestea, imprimarea vaselor de sange si a tesuturilor a a introdus domeniul intr-o noua era.

Anii 2010: Cât de departe putem merge?

Suntem doar la jumătatea deceniului dar am împins deja limitele sferei de imprimare 3D catre orizonturi nebanuite si infricosatoare tot odata.

Inginerii de la Universitatea din Southampton au zburat recent cu primul avion imprimat 3D din lume. În ciuda unor componente în mod tradițional scumpe cum ar fi aripile eliptice, aeronava fără pilot costa 5000£ adica aproximativ 6.000€. Acestea sunt beneficiile tehnologiei de imprimare 3D.

În același an, Kor Ecologic a introdus primul automobil imprimat 3D din lume. Ei bine, cel putin sasiul a fost imprimat in tehnologia 3D. Masina, extrem de eficienta, atinge 280 km/h – pastrand în jurul valorii de ¼ eficiența consumului de combustibil comparativ cu alte masini moderne. Un an după aceea, medicii olandezi au lucrat cu un grup de ingineri pentru a proiecta o falcă imprimata 3D pentru o femeie de 83 de ani, care suferea de o infectie cronica osoasa.

Reparam organisme cu obiecte imprimate extrem, extrem de subtire! Daca nu sunteti uimit, inseamna ca imaginatia va joaca feste. Cu toate acestea, aceasta tehnologie nu e cu totul pozitiva.

Defense Distributed – o companie cu sediul din Austin, Texas – a început proiectarea de arme de foc imprimate 3D. Pe 5/5/2013 fondatorul companiei, Cody Wilson a tras primul din lume cu o arma imprimata 3D, un pistol numit Eliberatorul !?!. Dezbaterea frenetica ce a urmat pe subiectul rolulului de armelor de foc a dezbinat societatea americana si nu numai.

Viitorul

Imprimarea 3D este un mod de obtinere mai ieftin, mai rapid și mai precis a obiectelor de care avem nevoie in viata de zi cu zi. Aceasta va fi mult timp de acum incolo TEHNOLOGIA si se va extinde la toate nișele din restul sferelor industriale. De aici la viata de zi cu zi este doar un pas scurt.