Lumea de maine

Lumea zilei de mâine va fi printata 3D

In 2013, o știre ce a trecut aproape neobservată a marcat o piatră de hotar in istoria noastră – au fost publicate instrucțiunile pentru crearea unei arme de foc din plastic cu ajutorul unei imprimante 3D. Un tip a tras chiar un glonț adevărat cu ea. Veți spune ca nu e deloc un lucru nou – exista o mulțime de moduri de a face acest lucru, in unele tari chiar legal. Reacția Departamentul de Stat al SUA ( caci acolo s-a întâmplat „ grozăvia ”) a cerut ștergerea planurilor, având ca argument faptul că acestea ar putea încălca legile de control al exporturilor (sic!). Instrucțiunile au dispărut rapid dar nu înainte ca sute de mii de internauți sa le coboare pe hardurile proprii.

Episodul este emblematic din cel puțin doua motive: a. frica de adevărate arsenale din plastic, relativ ușor de produs de către orice adolescent ce ori a primit de la tatal sau de Crăciun o noua jucărie – o imprimanta 3D – sau care a investit economiile sale intr-un kit luat de pe REP-RAP, sau b. imprimarea tridimensionala necontrolata a aproape orice obiect protejat de drepturi de autor, de la obiecte de design pana la unele perfect funcționale dar scumpe tocmai datorita procentului adăugat in prețul lor de munca a multor, multor ore de creație.

Întrebările sunt legate nu doar de modul in care aceasta tehnologie poate perturba viața noastră, in bine sau rău, dar cum să se pregătească lumea pentru această noua revoluție a fabricației.

Imprimarea 3D:

Aparent, imprimarea 3D este destul de simpla : descărcați un fișier digital din multitudinea de situri ce le pun la dispoziție oricui, gratis, imprimanta citește fișierul, apoi adăuga din strat peste strat de plastic – sau un alt material – printr-un extruder încălzit, construind forma dorita.

Tehnologia are aproximativ 30 de ani, dar a devenit doar recent ieftină și disponibilă pe scară largă. Și nu e de mirare. Luați în considerare Urbee 2, un automobil produs de Kor Ecologic folosind o imprimantă 3D. După finalizare, acesta va costa circa 1.200 de Euro. Facut cu aproximativ 40 de bucăți de material termoplastic, acesta va fi rezistent, aerodinamic și eficient. Producția sa va necesita mult mai puțin material decât o mașină tradițională. Ansamblarea acesteia va avea nevoie de foarte putina muncă și va lua puțin timp. Designerii sai pot folosi forme și materiale pentru a maximiza eficiența, de a o consolida in zonele vulnerabile și sa potrivesca cele mai multe piese de împreună, fără îmbinări sau sudare (deși motorul și șasiul vor fi făcute încă din metal). Într-adevăr, aceastea inseamna comprimarea a mai mult de o linie de asamblare de automobile într-un dispozitiv de imprimare.

Potențialul economic este uimitor. Într-o serie de industrii, costurile de cercetare și dezvoltare sunt deja în declin și ciclurile de produs-dezvoltare sunt sub presiunea timpului scurt. Întrebarea este dacă tehnologia va transforma fabricația de produse de larg consum.

În momentul de față, imprimarea 3D este o foarte mică parte a economiei. Imprimantele sunt de obicei lente, iar materialul pe care acestea le folosesc este costisitor sau fara o aplicare practica imediata. Întrucât industria avanseaza, imprimarea la cerere ar putea reduce linii de asamblare si scurta lanțurile de aprovizionare și șterge în mare măsură necesitatea de depozite pentru multe companii. Reducerea de transport maritim și eliminarea deșeurilor, precum și poluarea din procesul de fabricație tradițional substractiv ar putea fi o binefacere de mediu.

Pentru a îmbunătăți prin imprimarea 3D calitatea produselor, un antreprenor inventiv va fi capabil de a face piese de schimb pentru utilajele pe care le deține, inventa și vinde obiecte personalizate on-line si probabil, poate in timp crea noi industrii.

Provocari

Dacă imprimare 3-D promite oportunități expansive, va prezenta de asemenea noi probleme – așa cum sugerează arma prototipata.

Sistemul de proprietate intelectuala se va confrunta cu o multime de noi provocari. Categorii întregi de produse vor fi nou supuse contrafacerii. Imprimantele 3D pentru marele public au deja propietatile necesare pentru a crea obiecte noi, inteligente. Companiile amenințate de aceasta noua tehnologie va fi tentate de a incepe urmarirea in justitie a multor mici antrepenori si de a promova un lobby agresiv pentru intimidarea lor.

Luați în considerare siguranța produselor. Milioane de noi obiecte fizice ar putea aparea in lume intr-o multitudine de domenii si nise de piata. Când aceste produse se vor defecta sau chiar mai rau vor rani pe cineva, eventual într-o altă țară decat cea in care au fost proiectate/produse, cine va fi răspunzător?

Utilizările medicale ale imprimarii 3D, de asemenea, sunt palpitante dar in acelasi timp terefiante. Deja imprimarea 3D este folosita pentru a face aparate auditive, implanturi dentare si proteze. In spitalele sunt imprimațe replici exacte ale organelor pacienților pentru a usura interventiile chirurgicale. Cercetatorii folosesc imprimante 3-D pentru a aranja celule umane pentru a crea tesutul osos și a vaselor de sange. In timp, am putea să imprimam organe ce vor inlocui parti sau alte organe bolnave. Acest lucru este uluitor si in acelasi timp o mare promisiune – dar ce se întâmplă atunci când puterea de a crea părți ale corpului, la cerere, devine rutina? Ne lipsește chiar și un vocabular moral pentru această lume a viitorului imediat (un nou domeniu de studiu pentru bioetica medicala).

În cele din urmă, imprimarea 3D pare să trimita o mulțime de oameni in somaj pe termen mediu, în special în industriile care depind de asamblare obiectelor. În cele din urmă, ca și cu cele mai multe progrese tehnologice, se vor crea, probabil, noi locuri de muncă în noi industrii. Dar această perioadă de tranziție va fi periculoasa.